Zdrowa żywność Moryń

      Brak komentarzy do Zdrowa żywność Moryń

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że osiągnięte w sezonie warzywa można ukisić a dzięki temu kosztować je poprzez cały rok. To i pyszny, sam w prywatnym rodzaju dodatek i wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Nowe Warpno

Co takiego wielkiego stanowi w kiszonkach?

zdrowa żywność

zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Zatem one zakładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz dużo słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co robi, że pewne bakterie w jelitach mają również nacisk na polskie zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej specyficznej mikroflory, a nawet trzeba ją nabyć pod opiekę, planując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co więcej, kiszonki zawierają sporo witaminy C niż warzywa w postaci surowej. Zaś więc czysty przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości oraz w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość spośród nich żyć prawdopodobnie teraz wiesz, a czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odnajdziesz w współczesnym tekście. Czyli do działania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w naszych sokach. Inaczej będzie być dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś jeszcze ubij kapustę. Sposób tenże będziesz wydawać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. Zaś toż będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest obecnie gotowa. Na brzeg daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki zamontuj w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na poszczególny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i już go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sum. Łącz je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz stanowić ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sum.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego to również ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grup, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Także wtedy żeby istniałoby na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został zorganizowany przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do budynku w Niemczech.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o